Kestävästä kehityksestä ja kiertotaloudesta puhutaan runsaasti  mediassa. Kiertotalouden liiketoimintamalleilla pystytään paremmin vastaamaan kestävän kehityksen, resurssitehokkuuden ja asiakasodotusten vaatimuksiin vahvistaen yritysten kilpailukykyä. Myös digitalisaatiolla on merkittävä rooli kiertotalouden edistämisessä, sillä digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan lisätä mm. materiaalien kierrätystä, pidentää tuotteiden käyttöikää ja nostaa niiden käyttöastetta. Yritysten valmiudet ymmärtää, soveltaa ja hyödyntää näitä periaatteita omassa toiminnassaan ja erityisesti liiketoiminnallisesta mahdollisuuksissa ovat tällä hetkellä hyvin rajalliset – vaikka moni omassa viestinnässään vihreitä arvoja ja periaatteita kertookin. Tähän ajankohtaiseen teemaan pureutumiseksi käynnistettiin usean toimijan yhteistyössä KIITO-hanke.

Kiito-hanke tarjoaa yrityksille muun muassa webinaareja, tietoiskuja sekä innovaatiotyöpajoja, joiden avulla muodostetaan ja jäsennetään tilannekuva kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksista. Hanke on toteuttu yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun, Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen TE-palvelujen kanssa.

Double Round on ollut mukana toteuttamassa viiden työpajan sarjaa, jossa yrityksille avattiin näkymiä uusiin toimijaverkostoihin ja arvoketjuihin, kiertotalouden liiketoimintamalleihin, digitaalisuuden ja kiertotalouden kytköksiin sekä kehittämisidean suunnittelemiseen ja rahoitukseen. Työpajat eivät olleet irrallisia toisistaan, vaan tavoitteena oli, että osallistujat voivat jatkaa kehitysideansa työstämistä pala palalta jokaisen työpajan antaessa lisäapua ja uusia näkökulmia idean kehittämiseen. 

Keskeiset havainnot hankkeen tilaisuuksista: 

1) Toimijaverkostojen laajentaminen voi tuoda merkittävää lisäarvoa yritykselle tarjoamalla pääsyn uusiin resursseihin, osaamiseen ja markkinoihin, mikä tukee kiertotalouden innovaatioita. 

2) Yritysten taitojen kehittäminen datan keräämisessä ja hallinnassa on keskeistä kestävyysmurroksen edistämisessä ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien avaamisessa kiertotaloudessa. Datan tehokas hyödyntäminen mahdollistaa tarkemman resurssien käytön ja vähentää hukkaa, mikä tukee ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Lisäksi se luo pohjan innovatiivisille liiketoimintamalleille, jotka voivat vastata paremmin markkinoiden ja sidosryhmien kasvaviin kestävyysvaatimuksiin.

3) Kiertotalouden kehitysidean integroiminen yrityksen strategiaan ja visioon mahdollistaa pitkäjänteisen ja kestävän kasvun. Yksittäisen projektin sijaan jatkuva ja strateginen panostus tuottaa merkittäviä ja positiivisia sosiaalisia, taloudellisia ja ympäristöllisiä vaikutuksia. Yritysten onkin tärkeää nähdä kiertotalous osana kokonaisvaltaista toimintatapaa, joka tukee pitkän aikavälin tavoitteita. 
Hankkeen aikana yritykset tunnistivat uusia mahdollisuuksia kehittää kiertotaloutta, vaikka varsinkin alkuvaiheessa oman yrityksen kehityskohteiden tunnistaminen oli paikoin haastavaa. Alueen yrityksissä on selkeää potentiaalia, erityisesti datan hyödyntämisessä ja toimijaverkostojen laajentamisessa, mikä voi avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Jatkossa yritysten välistä yhteistyötä voidaan vahvistaa luomalla verkostoitumisalustoja ja järjestämällä erilaisia matchmaking-tilaisuuksia, jotka edistävät sektoreja ylittyhteistyötä ja innovaatioiden jakamista. Lisäksi konkreettisten kehityspilottien käynnistäminen voi auttaa yrityksiä testaamaan ja ottamaan käyttöön kiertotalouden ratkaisuja käytännössä. Näiden avulla yritysten tiiviimpi yhteistyö ja strateginen kiertotalouden integrointi voivat tuoda alueelle merkittävää kestävää kasvua .