Puolet maailman varallisuudesta on kiinni rakennuksissa, joita käytetään vain yllättävän pieni osa vuorokauden tunneista. Esimerkiksi toimistot ovat käytössä parhaimmillaankin vain 18 % koko vuoden tunneista.

Samalla kolmasosa käyttämistämme materiaaleista ja vastaava määrä tuottamastamme jätteestä aiheutuu rakentamisesta ja rakennusten purkamisesta. Lisäksi 40 % globaaleista kasvihuonekaasupäästöistä voidaan liittää rakennusten elinkaariin.

Voisiko siis olla viisasta ja kannattavaa hyödyntää tehokkaammin vajaakäytöllä olevat tilat?

Ongelmaan tarttuaksemme Double Round Oy ja Hämeen ammattikorkeakoulu toteuttivat mini-hackathonin teemalla: ”Käännä vihreä siirtymä bisneshyödyksi”.

Esimerkkiyrityksenä tilaisuudessa toimi legendaarinen hämeenlinnalainen leipomoalan yritys, Ossin Pulla Oy, jonka haaste koskee myös suurta osaa maailman yrityksistä: miten vajaakäytöllä olevat tilat saataisiin tehokkaampaan käyttöön? Lisäksi ratkoimme haastetta siitä, löydetäänkö muiden toimijoiden kanssa tehokkaita tapoja yhteisten hankintojen tekoon ja saman logistiikan käyttöön. 

Ratkaisuna tarkastelimme kiertotalouden mukaista jakamistaloutta ja resurssitehokkuutta: miten tilat saataisiin käyttöön tehokkaasti ja taloudellisesti. Perinteisesti leipomoalalla tilojen ja laitteiden jakamista on pidetty jopa ennenkuulumattomana. Tilaisuuden aikana näkemykset ja ajatukset kääntyivät eri osapuolilla jopa täysin ympäri – tilojen jakaminen muiden toimijoiden kanssa saattaakin olla olla taloudellisesti ja ympäristöllisesti mahdollista.

Apua haasteen ratkomiseen saimme Ville Availan vetämän paneelikeskustelun asiantuntijoilta Laura-Maija Hero (HAMK), Päivi Lindén (Hämeenlinnan kaupunki) ja, Tommi Saari (SSA Group Oy) sekä toki myös yleisöltä jossa oli paikallisten yritysten edustajia ja opiskelijoita.

Muutama tärppi tilaisuuden tuotoksista:

1. Tilojen jakaminen jopa kilpailijoiden kanssa voi vastoin perinteistä käsitystä olla fiksua ja kannattavaa.

2. Samat tilat ja koneet voivat soveltua yllättävään moneen erilaiseen käyttöön.

3. Tilojen ja resurssien käytön jakamisessa ja tehostamisessa kannattaa hyödyntää esim. alueellisia innovaatioverkostoja. Kannattaa olla yhteydessä oppilaitoksiin.

4. Vaikka lainsäädäntö rajoittaa usein resurssien jakamista, kuten elintarvikkeiden valmistukseen käytettäviä tiloja, rajoitteiden puitteista voi löytyä lukuisia ratkaisuvaihtoehtoja. Ne löytää parhaiten, kun uskaltaa käsitellä haasteita myös organisaation ulkopuolisten toimijoiden kanssa.