Kopar Oy on tunnistanut kestävän kehityksen merkityksen yritystoiminnalleen ja päätti ryhtyä toimenpiteisiin liiketoimintansa kestävyyden arvioimiseksi ja kehittämiseksi. Yrityksen johtoryhmän kanssa toteutettiin kartoittava selvitys yrityksen liiketoiminnan kestävyyden nykytilasta, joka paljasti useita vahvuuksia ja kehitysmahdollisuuksia. Koparin ehdoton vahvuus on laitteiden pitkä elinkaari sekä käytön aikainen resurssitehokkuus ja yksi merkittävä kehitysmahdollisuus näissä vahvuuksissa piilevän liiketoimintapotentiaalin realisointi.
Johdon työpaja
Jatkotoimena järjestettiin johtoryhmän työpaja, jossa käsiteltiin liiketoimintaympäristön muutoksia ja määriteltiin Koparille kestävän liiketoiminnan visio ja tahtotila. Työpajassa tunnistettiin erityisesti kiertotalouden tarjoamat liiketoimintamahdollisuudet, jotka voivat auttaa Koparia löytämään uusia asiakkaita ja luomaan nykyisille asiakkaille entistäkin enemmän hyötyä vähentäen samalla luonnonvarojen kulutusta ja päästöjä. Näiden pohjalta hahmoteltiin uudistettu liiketoimintamalli ja kehitettiin tiekartta, joka sisälsi selkeät tavoitteet ja mittarit liiketoiminnan kestävyyden kehittämiseksi.
Kestävän kilpailukyvyn systemaattinen johtaminen
Lopuksi syvennyttiin kehitystoimenpiteisiin, joiden avulla kestävää kilpailukykyä voidaan kehittää systemaattisesti prosessina:
- Asiakasymmärryksen kehittäminen: Määritettiin tapoja toimia asiakkaiden kanssa asiakasymmärryksen kasvattamiseksi. Tämä sisälsi tapoja toimia asiakkaiden kanssa asiakaspolun varrella tiedon keräämiseksi ja jakamiseksi.
- Datan hyödyntäminen: Tunnistettiin liiketoiminnasta saatavilla olevaa ja puuttuvaa dataa tukemaan kestävän kilpailukyvyn kehittämistä. Tämä sisälsi niin tuotteisiin ja palveluihin kuin prosesseihin ja resursseihin liittyvän datan keruutavan ja sijainnin määritystä.
- Johtamisen systematiikka: Hahmoteltiin tapaa toimia asiakasymmärryksen, datan ja kiertotalouteen pohjautuvan liiketoimintamallin yhteensovittamiseksi niin, että kestävän kilpailukyvyn kehittäminen etenisi systemaattisesti prosessina eteenpäin. Tämä sisälsi systemaattisen johtamisen periaatteiden läpikäyntiä.
Kehittäminen ei ole kerran tehtävä projekti vaan pitkän aikavälin vaativaa tekemistä. Systemaattinen työ auttaa tulevaisuudessa sekä asiakkaita, että Koparia kestävämmässä ja vastuullisemmassa liiketoiminnassa.